Å være lærling kan være en spennende periode. Den byr på mange nye opplevelser og inntrykk. Det er mye nytt å sette seg inn i og lære. Ikke bare om selve faget, men også om arbeidslivet generelt. Nå er du ferdig med skole og teori, og skal prøve det ut i praksis. Det kan føles som du både får mer frihet og mindre frihet på en gang.
Noe du derimot ikke får så mye av er penger, i hvert fall ikke før etter en god stund.
Overgangen til arbeidslivet
Har du ikke jobbet tidligere, vil det nok føles godt å få inn de første lønningene , men summene vil kanskje ikke dekke dine utgifter. Selv studielånet du kanskje mottok tidligere, kan konkurrere med denne inntekten.
Små andeler av en allerede lav lønn
Lærlingordningen fungerer sånn at du starter med veldig lav lønn. I utgangspunktet beregner man den ut fra hva en begynnerlønn er på arbeidsplassen. Om du følger den vanlige toårige ordningen, regnes det ut på denne måten:
Det første halvåret får du 30 % av denne allerede lave lønnen. Neste halvår mottar du 40 % av den. Halvåret etter får du 50 % utbetalt. Og det siste halvåret som lærling får du 80 % av begynnerlønnen hver måned.
Bli selvstendig med forbrukslån
Det sier seg selv at arbeidsgiveren ikke vil betale full lønn til noen som ikke kan yrket ennå. Du er tross alt der for å lære av kollegaene dine. Denne lønnen er ikke noe det er lett å leve av, spesielt siden du er på vei videre inn i voksenlivet på andre måter.
Kanskje du velger å flytte hjemmefra mens du er lærling eller kanskje du allerede bodde for deg selv mens du studerte? Da kan det føles bakvendt å flytte hjem igjen når du begynner å jobbe. Uansett føles det friere å kunne ha sin egen økonomi, og ikke være avhengig av foreldrene sine.
Med andre ord kan et forbrukslån være en enkel løsning i disse to årene. Du har nemlig mer enn nok tid til å betale det tilbake senere så lenge du er ansvarlig med økonomien din.
Betal tilbake forbrukslånet når lønnen kommer
Når du først er ferdig utlært og blir en vanlig ansatt, blir inntekten høyere. Til å begynne med får du hele den lønnen du har fått andeler av så langt. Men etter hvert, vil du også kunne gå opp i lønn. Blir du lenge i en bransje får du ansiennitet. Hos mange bedrifter er det også mulig å forhandle om høyere lønn, i hvert fall så lenge du har bevist at du er verdifull for bedriften.
Det blir altså ikke noe problem å betale tilbake forbrukslånet senere. Forhåpentligvis rekker du å betale det ned før du har vært årevis i bransjen, men sannsynligvis er det ikke snakk om enorme summer. Banker er tross alt litt mer tilbakeholdne med å innvilge store summer i lån når det kommer til studenter og lærlinger.
Vær oppmerksom på kriteriene for å få forbrukslån
Det er flere ting banken ser på når du søker om forbrukslån. Blant annet gjør de en kredittsjekk av deg. Her ser de om du har vært en god eller dårlig betaler så langt. Kommer du rett fra skolen har du antageligvis ikke rukket å verken bevise eller motbevise dette. Dermed ser de etter andre måter å forsikre seg på.
Forbrukslån med sikkerhet
Du kan stille med sikkerhet om banken krever det. Det kan innebære at om du misligholder lånet, kan de selge eiendelen du stiller med. Antageligvis eier du ikke så mye som er veldig verdifullt ennå. Spesielt ikke en bil, båt eller leilighet. Dessuten er det synd å miste noe du er glad i hvis du skulle være uheldig.
En annen måte å forsikre banken på, er å få med en med låntager. Det kan for eksempel være en av foreldrene dine. Det viktigste er at det er noen med en tryggere økonomi enn deg selv og selvfølgelig noen som vet de kan stole på deg. Da er det sånn at om du ikke kan betale, så stilles den personen ansvarlig for lånet. Igjen er det best om du slipper at det går såpass langt. Men det kan være fin måte å overbevise en bank på som ikke kjenner deg.
Banker er skeptiske til unge søkere
Generelt sett er banker forsiktige med å dele ut forbrukslån til unge søkere, spesielt hvis du søker om en ganske stor sum. Noe av grunnen er at vi alle er mer spontane og kortsiktige med penger når vi er unge. Det er kanskje en stereotyp, og det stemmer ikke for alle, men det stemmer for mange av oss. Vi har ikke så lang erfaring ennå med å måtte betale alle utgifter i tide hver måned eller å vente med å kjøpe ting vi har lyst på til alt annet er betalt.
Etter norsk lov kan ikke bankene innvilge forbrukslån til noen under 18, men sannsynligvis er det også få banker som hadde villet det uansett. Flere av dem velger nemlig å sette en egen aldersgrense, som er høyere enn denne. Mange banker nekter å innvilge forbrukslån til personer under 21. Andre setter denne grensen såpass høyt som 24 år.
Det betyr ikke nødvendigvis at det er umulig om du er for ung. Men det kan bety at du må gjøre litt ekstra for å overbevise dem. Eventuelt kan du gå til en annen bank og prøve der. Du er tross alt ikke tvunget til å låne av banken du allerede er kunde hos. Det er dessuten en fordel å vite hvilken bank du har med å gjøre.
For din egen sikkerhet
Det lønner seg for banken om du bruker tid på å betale tilbake hele forbrukslånet. Det betyr at de tjener mer på deg i renter og gebyrer. Men det lønner seg ikke for dem om du ikke kan betale i det hele tatt. Dessuten setter ikke banken disse reglene kun for sin egen del. De er også der for din egen sikkerhet.
Er du for optimistisk og låner for mye, kan det få konsekvenser for deg. Etter hvert kan rentene og gebyrene bli for mye for deg. Lånet kan ende opp med å bare vokse, mens du aldri klarer å ta det igjen. Dessuten kan det bli vanskeligere å få andre lån senere i livet med anmerkninger. Det er surt å ikke få boliglån om noen år fordi forbrukslånet ditt fortsatt er hos et inkassoselskap.
Men så lenge du skaffer deg litt oversikt er mye gjort. Tenk litt realistisk, og snakk gjerne med noen som har hatt forbrukslån tidligere. Låner du en overkommelig sum, så kan lærlingtiden bli både fri og fleksibel.