Mange sitter med ett eller flere dyre lån. De fleste prøver å betale ned på disse lånene. Men er de klare over at det er mulig å få bedre betingelser og spare penger ved å ta en mer aktiv rolle og undersøke lånalternativer?

Hva er refinansiering?

Å refinansiere er å ta opp et nytt lån for å betale allerede eksisterende gjeld. Dette betyr at man kan få bedre betingelser på ett dyrt lån, eller samle flere smålån i ett større lån. Dette kan eksempelvis være dyr kredittkortgjeld eller forbrukslångjeld. Formålet med refinansiering er som regel lavere lånekostnader.

Lån med sikkerhet

De fleste smålån, inkludert kredittkort og forbrukslån, tas som regel opp uten sikkerhet. Dette betyr nesten alltid høyere rentesats og dermed både høyere månedskostnad og totalkostnad.

Lån med sikkerhet betyr at man stiller med noe som har verdi når man søker om lånet. Dette kan være fast eiendom som leilighet, hus eller hytte, og i noen tilfeller ny bil. Långiver tar så pant i det du stiller som sikkerhet for at långiver skal få verdien av lånet tilbake hvis du ikke kan betale lånet.

Hvorfor refinansiere flere lån i ett større lån

Ved å samle flere lån i ett større, kan man oppnå bedre lånebetingelser. Dette kan være lavere rente, og dermed mindre månedlig nedbetaling, eller kortere nedbetalingstid. I tillegg vil færre lån bety færre gebyrer. Totalt er målet å minske totalkostnaden. Samling av flere lån vil også gi færre lån å forholde seg til, og dermed bedre økonomisk oversikt.

Hvorfor refinansiere til lån med sikkerhet

Lån med sikkerhet vil som regel alltid ha lavere rente enn lån uten sikkerhet. Ved å ha dyr kredittkortgjeld eller forbrukslån, kan det lønne seg å betale dette ut med ett lån med sikkerhet. Ved å stille med sikkerhet for lånet, vil lånetakeren ofte kunne få et større lånebeløp, eller lengre nedbetalingstid.

Ulempe med refinansiering med sikkerhet

Det er viktig å være klar over mulig risiko ved mislighold av lån. I verste konsekvens har banken rett til kreve det du har pantsatt tvangssolgt for å få tilbakebetalt lånet. Pass derfor på å bare ta opp lån som du faktisk kan betale tilbake. Sjekk også at avtalen du får med banken gir bedre betingelser du kan følge før du godtar den.

Er dette noe for meg

Å refinansiere ett eller flere lån vil ikke få gjelden til å forsvinne. Men det kan gi deg bedre lånebetingelser og en lavere totalkostnad på lånet. Å samle flere lån vil også kunne gi bedre rom i det månedlige budsjettet, som er ønskelig for de fleste.